Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Cumhuriyetimiz 86 Yaşında

Türkiye Cumhuriyeti'nin 86. kuruluş yıl dönümü, tüm yurtta, KKTC'de ve dış temsilciliklerde törenlerle kutlanıyor.  

29 Ekim 2009
Cumhuriyetimiz 86 Yaşında

Anıtkabir'deki tören, saat 08.45'te devlet erkanının yerlerini almasıyla başladı.Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün başkanlığındaki devlet erkanı, Aslanlı Yol'dan yürüyerek Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Atatürk'ün mozolesinin bulunduğu bölüme geçti.

Cumhurbaşkanı Gül'ün, Ulu Önder'in mozolesine, üzerinde ''Cumhurbaşkanı'' yazılı kırmızı-beyaz karanfillerden oluşan çelenk koymasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Cumhurbaşkanı Gül ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti. Gül'ün, Anıtkabir Özel Defteri'ni imzalamasının ardından tören alanındaki Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları ve öğrenciler Atatürk'ün mozolesinin  önünden saygı geçişi yaptılar.

VATANDAŞLARDAN ASKERLERE ALKIŞ
Anıtkabir'deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Danıştay Başkanı Mustafa Birden, Bakanlar Kurulu üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kuvvet Komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paksüt, milletvekilleri, Ankara Valisi Kemal Önal, Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TBMM İdare Amiri ve DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, bazı siyasi parti temsilcileri ile diğer askeri ve mülki erkan katıldı.

Anıtkabir'i ziyaret etmek üzere devlet töreninin tamamlanmasını bekleyen vatandaşlar, törenin ardından Anıtkabir'den ayrılan askerleri alkışladı. Askerler de alkışlara selamla karşılık verdi.

BAŞKENT'TE RESMİ GEÇİT
Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Ankara'da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) resmi geçit töreni düzenlendi. AKM’deki törene, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Kuvvet Komutanları ile Bakanlar Kurulu üyeleri, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, yabancı misyon şefleri ile subay ve astsubaylar katıldı.

Törene Anamuhalefet Partisi lideri Deniz Baykal ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katılmadı. Şeref tribününde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın zaman zaman sohbet ettiği görüldü. Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Başbuğ geçit töreni boyunca birlikleri ayakta selamladılar.

Çok sayıda vatandaşın da ilgi ve coşkuyla izlediği törende, ilk olarak Cumhurbaşkanı Gül ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ, motorize ekipler ve süvari birliklerinin eşliğinde, tören birliklerini ve vatandaşları selamladılar, ardından şeref tribünündeki yerlerini aldılar.
Saat 11.00’de başlayan geçit töreni, İstiklal marşının okunmasının ardından, öğrencilerin şiir okuması ve TRT Çocuk ve Gençlik Halkoyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Bu sırada Türk Hava Kurumu paraşütçüleri atlayışlarını yaptı. Paraşütçüler atlayışlarında Türk bayrağının rengini oluşturan kırmızı-beyaz kurdele taşıdılar.

Bu arada, Seğmenlerin gösterilerinin ardından da Türk Silahlı Kuvvetlerine mensup subay ve astsubaylardan oluşan TSK Paraşüt Timi 3 bin metreden “Casa” tipi uçaklardan atlayışlarını yaptılar. Paraşütçüler atlayışlarında Türk Bayrağı, Atatürk posteri ile kuvvet komutanlıklarının flamalarını taşıdı. Atlayışların tamamlanmasının ardından paraşütçüler, Türk Bayrağı ile Atatürk posterini şeref tribününün önüne gelerek açtı. Öte yandan tribünlerde vatandaşların elinde Türk bayraklarının yanında, Azerbaycan bayraklarının de yer alması dikkat çekti. Tören, TSK Armoni Mızıkası ve karma bandonun geçiş için pistte yerini almasıyla devam etti. Bandonun hemen ardından tören, Polis Koleji Boru Trompet Takımı, Kara Harp Okulu Boru Trompet Takımı ile Kara, Deniz, Hava Harp okulları ve taburlarının geçişiyle sürdü. Törende, Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı askerlerinin oluşturduğu taburu, Kurtuluş Savaşı, Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerini temsil eden askerlerin yer aldığı “Tarihi Bölük”ün geçişi izledi.

Atlı Tören Kıtası'nın geçişi ile devam eden geçit töreni, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüd Başkanlığına bağlı Mehteran Bölüğü'nün geçişiyle sürdü. Tören, polis araçları, Türk Kızılayı’na ait araçlar ve zabıta ekiplerinin araçlarının geçişiyle devam etti. Cumhurbaşkanı Gül ile Orgeneral Başbuğ tören esnasında bayrak kıtası ve tüm birlikleri ayakta selamladılar. Bu geçişlerin ardından, Kara Havacılık Komutanlığına ait Helikopterler tören geçişini gerçekleştirdi. Helikopterlerin geçişi sırasında aşağıdan da topçu birlikleri, modern tank birlikleri ile füze sistemleri geçiş yaptı.

TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ
Topçu Taburu ile Tank Taburu Görev Kuvveti ve Mekanize Piyade Bölüğü geçişlerini yaparken, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı F-16 ve F-4 uçakları gösteri uçuşu yaptı. Bu sırada mekanize piyade birlikleri ile zırhlı araç aşırma köprü araçları da geçiş yaptı. Resmi geçit, devlet erkanı ve vatandaşlar tarafından beğeniyle izlenen Türk Hava Kuvvetleri Akrobasi Timi “Türk Yıldızları”nın gösterisiyle sona erdi. Türk Yıldızları'nın gösterileri, Şeref Tribünündeki devlet erkanı ve törenleri izleyen vatandaşlarca uzun süre ayakta alkışlandı.

İSTANBUL'DA BAYRAM COŞKUSU
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 86 yıl dönümü kutlamaları kapsamnında İstanbul Vatan Caddesi'nde resmi geçit töreni yapıldı. Tören, İstanbul Valisi Muammer Güler, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın araç üzerinden halkın bayramını kutlamasıyla başladı.

İstiklal Marşı eşliğinde Türk Bayrağı'nın göndere çekilmesinin ardından bir konuşma yapan Güler, bu anlamlı günde Cumhuriyet'in kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, İstiklal Savaşı kahramanları ve aziz şehitleri rahmetle, gazileri de minnetle andıklarını belirtti.

Cumhuriyet'in ilanının milletin şanlı tarihindeki en önemli dönüm noktalarındaki biri olduğunu dile getiren Güler, Cumhuriyet'in Türk milletinin bağımsızlık ve hürriyetinden asla taviz vermeyeceğinin en açık ifadesi olduğunu söyledi.

GÖSTERİLER BÜYÜLEDİ
Törende, öğrencilerin şiirler okumasının ardından İl Milli Eğitim Müdürlüğünce İstanbul genelinde bulunan okullar arasında düzenlenen ''Cumhuriyetimiz'' konulu kompozisyon, resim ve şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri, Vali Güler, Orgeneral Iğsız ve Başkan Topbaş tarafından verildi.

Törende daha sonra, çeşitli okullara ait halk oyunları ekipleri gösteriler sundu.  Törende, karma bando takımı eşliğinde askeri ve sivil okullardan öğrenciler, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait tank taburu, stinger takımı, top bataryaları ve diğer askeri unsurlar ile İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ait araçlar geçiş yaptı. Kortejde, bu yıl ilk defa İstanbul Klasik Otomobilciler Derneği üyelerine ait 1950 ve 1960'ların klasik otomobilleri de yer aldı. Konteje ayrıca, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı gibi sivil toplum örgütlerinin temsilcileri de katıldı.

Törende, Türk Silahlı Kuvvetlerine ait F-16'lar ve helikopterler de alan üzerinde uçuş gerçekleştirdi. Subayların kılıç kuşanarak katıldığı törende, asker ve araçların geçişi, alanda bulunan vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. Törene büyük ilgi gösteren vatandaşlar, ellerindeki Türk Bayrakları ve Atatürk posterleriyle Vatan Caddesi'nin kenarlarını doldurdu.

Güvenlik kuvvetleri, tören sırasında geniş güvenlik önlemleri aldı. Tören alanının çevresindeki yüksek binalara da keskin nişancılar yerleştirildi. Geçit töreninin tamamlanmasının ardından ulaşıma kapatılan yollar yeniden trafiğe açıldı. Öte yandan, gazetecilerin ''İrticayla Mücadele Eylem Planı'' ile ilgili sorularını yanıtsız bırakan Orgeneral Iğsız, ''Bayramınız kutlu olsun'' dedi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.