Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İran Düşmanlarını Korkuttu

İran Ordusu, düzenledği füze tatbikatıyla, son dönemde kendisine yönelen tehditkar açılımlara cevap verdi. ABD uşağı kesimlerin "Menzilde Türkiye var" haberleri dikkat çekiciydi. 

29 Eylul 2009
İran Düşmanlarını Korkuttu

İran füze savunma tatbikatının ikinci gününde orta menzilli balistik füzelerini başarıyla fırlattı.

İsrailli yetkililerin arka arkaya "İran'ı vurabiliriz" açıklamalarının ve ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın Avrupa'da Rusya'ya karşı kurulması planlanan füze kalkanını "İran'a daha yakın noktalara kurma" kararının ardından gelen tatbikatta, 2000 km menzilli füzeler başarıyla fırlatıldı.

Askeri uzmanlar İran ordusunun son füze tatbikatında üst düzey bir başarıyı yakaladığını belirtiyor. İran'ın elindeki en uzun menzilli füzelerden olan Şahap-3'ün yeniversiyonunun ilk kez bu tatbikatta denendiği belirtildi. İran füze teknolojisinin son ürünü olan yine 2 bin kilometre menzilli,karadan karaya ve katı yakıtla çalışan Siccil-1 füzesi de 12 Kasım 2008'deki ilkdenemesinden bu yana bugün ilk kez fırlatılmış oldu. Askeri uzmanlar Şahab-3 yerine dikkatlerini Siccil-1'e çekiyorlar zira katı yakıtla çalışan füzeler çok daha etkili olabiliyor. "Kutsal Savunma Haftası" etkinliklri kapsamındaki olağan tatbikatın ilk aşamasında Fatih-110, Tonder-69 füzeleri ile Zilzalroketi ve dün geceki ikinci aşamada da 300 ila 700 kilometre menzilli Şahap-1 veŞahap-2 füzeleri fırlatılmıştı.İran'ın yerli savunma gücünün en önemli bölümünü kısa, orta ve uzunmenzilli Fecr, Tonder, Hut, Şahin, Zilzal, Fatih, Gadr, Şahap ve Siccil füzelerioluşturuyor. Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'nda geçen yıl yapılan tatbikatlarda,karadan karaya, karadan denize, denizden havaya orta, kısa ve uzun menzillifüzeler fırlatılmıştı.

ABD füzelerden rahatsız
İran Devlet Televizyonu Press Tv'den canlı yayınlanan tatbikatın ardından, Tahran yönetimi kendisine yönelik tehdit oluşturan Türkiye dahil komşu ülkelerdeki ABD üsleri, İsrail ve Karadeniz kıyısındaki ABD denetimindeki limanları kolaylıkla vurabileceğini göstermiş oldu. Askeri uzmanlar bu tür bir vuruş gücünü durdurmanın çok yüksek bir maliyeti olduğu gibi "başarılı bir sonucun kesin olmadığını" da belirtiyorlar zira aynı kaynaklara göre tatbikatlar saldırı füzelerini savunma füzelerine göre çok daha etkili olarak denenmesine olanak sağlıyor. Öte yandan menzili 450 kilometreyi bulan Şahab-2 füzelerinin, kolaylıkla taşınabilmesi, fırlatılmak için basit sistemlere ihtiyaç duyması nedeniyle düşman varlıklar için oldukça güç bir hedef olduğu da yine uzmanlar tarafından söyleniyor.

Tatbikatın ardından konuşan Devrim Muhafızları komutanı Abdullah Araki, "İran'ı tehdit eden herhangi bir yeri vurabiliriz" derken, Savunma Bakanı Ahmet Vahidi, "Eğer İsrail saldırısı olursa -ki yakın zamanda böyle bir öngörümüz yok- bu Siyonist rejimin son nefesi olur" dedi. İran News gazetesi ise tatbikat hakkında "İran kaslarını gösterdi, bu ülkemizin kendini nasıl savunacağının göstergesidir" dedi.

Avrupa Birliği Dışpolitika Şefi Javier Solona ise tatbikatın ardından kendisine yöneltilen "sizi korkutuyor mu?" sorusunu "bu konsept içine giren her davranış beni korkutur" cevabını verdi. İran'ın yaptırımlara maruz kalabileceğini söyleyen Solana'ya göre ABD konuya daha "sakin" yaklaştı. CNN'e konuşan Obama'nın nükleer silahsızlanma özel danışmanı Gary Samore, "kaygı verici bir test değildi. Tabii ki bu sadece bir test ve füzeler tamamlanıp yerleştirilmeden önce çok şey yapılabilir" dedi.

Hatırlanacağı üzere İran Kum şehri yakınlarında ikinci bir nükleer tesisi faliyete geçirdiğinde ABD tepki göstermiş ve İran'a yaptırım uygulanması gerektiğini açıklamıştı. ABD Başkanı Obama, konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne taşımayı hazırlanırken, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinecad, Uluslarası Atom Enerjisi Kurumu'nun tesisi her an denetleyebileceğini bu noktada herhangi bir kısıtlama yapmayacaklarını söylemişti. ABD'li yetkililer ise İran'ın nükleer faaliyetlerinin Tahran yönetiminin iddia ettiği gibi barışçıl olmadığını ve nükleer silah üretme arzusunun bir parçası olduğunu iddia ediyor.

İran'ın füze testine en sert açıklama Pasifik Okyanusu'nda nükleer silah denemeleri yapan Fransa'dan geldi. Fransa Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada Tahran yönetimine "bu tür zarar verici eylemlere son verin" denildi.

İran'a yönelik yaptırımların karşısında duran Rusya'nın açıklamaları ise muğlaktı. Rus Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, yaptırımların işe yaramayabileceği nedeniyle konunun bir kez daha müzakere edilmesi istendi. Rus Parlamentosu Dışilişkiler Komitesi Başkanı Mikhail Margelov "eğer bir savaş ve yaptırım arasında kalacaksak, yaptırım savaşa göre daha tercih edilesidir" dedi. Bilindiği gibi Rusya'nın tavrı İran'a yönelik yaptırım uygulanması konusunda oldukça önemli. Birleşmiş Mİlletler Güvenlik Konseyi daimi üyesi olan Rusya'nın onayı olmadan yaptırımların kabul edilmesi mümkün görünmüyor.

Vatan gazetesi zemini hazırlıyor
Uluslararası basın kuruluşları ise İran'ın füze denemesinin hemen ardından Tahran yönetiminin nükleer faaliyetlerdeki ısrarına değindiler. ABD Gazeteleri ve BBC'de İran'ın nükleer tesislerini denetime açmadığı iddia edilirken, İsrail basını tatbikatın Yom Kipur'a denk getirildiğini vurguladılar. Ancak hiçbir gazetede Ekim ayında ABD ve İsrail'in tarihlerindeki en büyük, ortak füze tatbikatı olan Juniper Kobra'ya yer verilmedi.

Vatan gazetesi ise ABD ve İsrail basınından farklı olarak füzelerin "menzilinin büyük çoğunluğunun Türkiye" olduğunu iddia etti. Vatan'ın haberinin başlığının "Menzilde Türkiye var" olması dikkat çekti.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.