Yapısal ayrımcılık
Şii azınlığa yönelik kötü muamele, eğitim ve istihdamdan yargı sistemine kadar uzanıyor ve bu da mezhepler arasında büyük bir gerilime neden oluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, hükümetten bir komisyon kurarak bu sorunu çözmesini istiyor. Ayrıca örgüt, bu hükümet komisyonunun özellikle Mekke ve Medine gibi kutsal mekanları, Müslümanların farklı mezheplerinin ortak kullanabilmesi için araştırma yapmasını öneriyor.
Vahabiliğin baskın mezhep olduğu Suudi Arabistan’da Vahabi din adamları Şii Müslümanları birçok yönden eleştiriyor. Suudi nüfusunun yüzde 10-15 kadarını oluşturan Şiiler, uzun zamandır kendilerine ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılmasından şikayet ediyor. Hükümete ve orduya girmek için fırsat eşitliği ve ibadet özgürlüğü talep eden Şiiler, bunun yanında kendi camilerini kurmak, daha fazla hak tanınmış özel sivil mahkemelere sahip olmak ve kendi din kitaplarını basmak istiyorlar.
Siyasi analistler, Suudi Arabistan’daki Şiilere karşı ayrımcılıkla ilgili hem iç, hem dış faktörler olduğuna dikkat çekiyor. Katı Vahabiliğine ek olarak Suudi Arabistan, daha çok Şii İran’ın bölgesel rolü ve komşusu Irak’taki olaylarla bağlantılı olarak, tüm Orta Doğu’da mezhepçiliğin yükselmesinin etkisi altında kaldı. Suudi Kralı Abdullah’ın daha fazla dini hoşgörüyü yaygınlaştırma çabalarına karşın, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Şiilere eşit davranmak için daha pek çok şey yapılması gerektiğini belirtiyor.