Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Yemen'de Çatışmalar Devam Ediyor

Yemen Hükümeti, ülkenin kuzeyindeki Husilere karşı saldırılarını şiddetlendirdi. Suudi Arabistan'a ait savaş uçaklarının da Saada şehrini bombaladığı yönündeki haberleri yalanlayan Yemen, Husilerin kapattıkları bazı yolları ulaşıma açtıklarını ilan etti. 

29 Ağustos 2009
Yemen'de Çatışmalar Devam Ediyor

Husiler, Saada şehrinin Arabistan'a ait bazı savaş uçaklarının bombaladığını iddia etmişlerdi. Husilerin kaynaklarına göre Arabistan hava kuvvetlerine ait savaş uçakları, Husiler'e ait karargahları, Yemen ordusuyla koordine olarak bombalamıştı.

Yemen'in resmi haber ajansı, Husiler tarafından gündeme getirilen bu iddianın gerçek dışı olduğunu savundu.

Yemen Devlet Başkanı Abdullah Yusuf, Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında, bölgedeki askeri operasyona hız vererek fitneye son vereceklerini söylemişti. Yusuf "Ne kadar hasarımız ve kaybımız varsa hepsi vatan içindir. Teröristlere karşı zafer yakındır" demişti.

Yemen'deki Husi savaşçıları Suudi Arabistan'ın Yemen Ordusuna destek vererek kendilerine karşı savaştıklarını ileri sürmüştü.

Yemen’deki Husi savaşçıları Suudi Arabistan’ı, Yemen ordusunun kuzey batıdaki Saada şehrine düzenlediği ölümcül saldırılara destek vermekle suçladı.

Husiler olarak bilinen Zeydi savaşçılar Cuma günü yayınladıkları bildiride “Malahid bölgesindeki mevzilerinin en az iki Suudi savaş uçağı tarafından bombalandığını” ilan ettiler. Şii Zeydiler Yemen rejimi karşısındaki mücadelelerini 2004 yılından beri sürdürüyorlar.

Press TV’nin Yemen muhabiri Ekrem el Hindi, ordunun Husi savaşçıları karşısındaki saldırısını önümüzdeki günlerde daha da yoğunlaştırmasının –ölen sivil sayısının giderek artmasına rağmen- beklendiği açıklamasını yaptı.

Hindi “Hükümetle Husiler arasında bir anlaşma imzalandığını duymuştuk ama kısa bir süre sonra çatışmalar tekrar başladı. Katar ve Doha anlaşmalarına göre imzalanan bu anlaşma Yemen hükümeti tarafından ölü ilan edildi” dedi.

Hindi “Bu durum şiddetin daha da süreceğini gösteriyor” yorumunu yaptı.

Husiler, dini baskı karşısında kendilerini savunduklarını söylüyorlar. Yemen rejimi ise 1962 darbesi ile yürürlükten kaldırılan imamet rejimini tekrar kurmayı amaçlayan isyancılarla mücadele ettiğini iddia ediyor.

BM verilerine göre Yemen hükümeti ile Husiler arasında başlayan çatışmalarda 150 binden fazla sivil bölgeyi terk etmek zorunda kaldı.

2004 yılından bugüne kadar hükümet ile Husiler arasında 5 büyük çatışma çıktı. Bu çatışmalarda yüzlerce sivil yaşamını yitirdi.

isra haber

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.