Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

ABD Yarın Irak'tan Çekiliyor

ABD askerleri yarın Irak'ın tüm kent ve kasabalardan çekiliyor. Irak hükümeti ise yarını milli bayram ilan etti. Bu kutlama havası, bazı Amerikalı yetkilileri ve askerleri öfkelendirdi. 

29 Haziran 2009
ABD Yarın Irak'tan Çekiliyor

Irak'taki ABD askerleri, yarın tüm kent ve kasabalardan çekiliyor. Ülkeyi tamamen terk edecekleri 2011 sonuna kadar, yerleşim birimleri dışındaki üslerinde kalacaklar.

İngiliz The Guardian gazetesi bu önemli gelişme öncesi Bağdat'taki havayı şu satırlarla aktarıyor: "Irak hükümeti yarını milli bayram ilan etti. Saddam Hüseyin'in devrilmesinden 6 yıl sonra, kent ve kasabalarındaki Amerikan askeri varlığının sona erişini kutlamak için hazırlıklar yapıyorlar. Ancak bu kutlama havası, bazı Amerikalı yetkilileri ve askerleri öfkelendirdi. Başbakan Nuri el Maliki de, Amerikalıların çekilmesini, Iraklıların işgalcileri püskürtme mücadelesinin başarısı olarak tanımlayarak bu öfkeyi daha da alevlendirdi."

"Amerika Birleşik Devletleri ordusunun rolü yarından itibaren, sadece Irak güvenlik güçlerine destek vermek olacak. Tek başına operasyon yapamayacaklar ve operasyonlara ancak Irak makamlarından talep gelirse katılabilecekler."

Amerika Birleşik Devletleri askerlerinin Irak kent ve kasabalarından çekilmesi, Financial Times gazetesinin de gündeminde. Bunun Irak için egemenliğe giden yolda önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan gazete, ülkeyi bekleyen zorluklara da dikat çekiyor.

"Irak'ta güvenlik, 2006-2007 yıllarındaki kanlı mezhep çatışmalarından bu yana ilerleme gösterdi. Ancak geçen haftaki bombalı saldırılar şunu ortaya koydu: Mücahitler püskürtülmüş olabilir, ancak sahneyi terk etmediler. Daha da önemlisi, Amerika'nın asker sayısında artışa giderek yaratmayı umduğu reform ve toplumsal uzlaşı ortamı oluşmadı."

"Amerikan askerlerinin çekilmesi, temelde eski militanlardan oluşan Irak ordusunun rüşdünü ispat sınavı olmayacak sadece. Başbakan Nuri el Maliki'nin, mezhepsel aidiyetini bir kenara bırakıp tüm Iraklıların lideri olup olamayacağını da gösterecek."

"Bu Irak tarihinde önemli bir dönemeç. Birlikte yaşama, millet ve devletlerini yeniden bir araya getirme iradesini gösterip göstermeyeceklerine Iraklılar karar verecek. Tahran'daki gelişmeler de, Amerika Birleşik Devletleri ile İran arasında yakınlaşma yerine çatışma doğurursa, onlara pek yardımcı olmayacaktır."


BBC

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.