AKILLILAR VE SOYTARILAR
Suudi Arabistanlı, araştırmacı yazar ve İngilizce yayınlanan“Ahbaru’l-Arab” adlı derginin tahrîr heyeti Başkan yardımcısı Cemal el Haşukçî’nın kaleme aldığı bir makale, Arap basınının en meşhurlarından olan bu dergide yayınlandıktan sonra, bir yandan Sünnî Arapların, diğer yandan şiddet yanlısı Selefilerin tepkisine neden oldu.
Haşukçî, makalesinde fikirlerini büyük bir cesaretle sergileyerek, bu konudaki düşüncesini şu şekilde gerekçelendirdi: Dini merci Ayetullah el Uzmâ Seyyid Ali Sîstani(sayesi daim olsun) Irakta İslam ve Sünnîlik yaftası altında işlenen bunca cinayetlere rağmen, Şiilerin Sünnîlerden Irakı kana boğacak bir intikam almaya kalkmasının önünde durmuştur.
Ünlü yorumcu şöyle soruyor: Eğer Ayetullah Sîstanî şiddet yanlısı Selefî’lerin yaptığı gibi yapsa ve Sünnilerin katline fetva verecek olsa neler olurdu? Bir Şii, Cuma günü bir Sünnî camiinin önünde patlayıcı yüklü bir aracı patlatarak bazı kişileri öldüremez miydi? Biz, gerçekten Iraklılara karşı yapılan bunca katliamların başarıya ulaşabileceğinü düşünebilir miyiz?
Makalenin sahibi Haşukçî sözlerine şunları ekliyor: Şiî kesiminde sükûneti sağlayan tek kişi Ayetullah Seyyid Sîstanî’dir. O halde, el Ezher Şeyhi, Suudi Arap Diyarı Şeyhi, Şeyh Kardavî ve diğerlerinin Ayetullah Sîstanî’nin elini öpmek için Necef el- Eşref kentine yönelmeleri güzel olmaz mı?
Makalenin bir başka yerinde şu cümlelere yer verilmiş: Meşhur Amerikalı yazar Thomas Friedman birkaç hafta bundan önce Ayetullah Seyyid Sîstanî’nin Nobel Barış ödülü almaya layık olduğunu açıkladı. Buna gerekçe olarak, Ayetullah Sîstanî’nin, Irak’ta ilk seçimlerin özgürce yapılmasında önemli ve esaslı rol oynamasını ve bu seçimlerin ertelenmesine yol açacak tepeden atamalara karşı uyarıda bulunmasını gösterdi.
Suudi yazar sözlerine şunları ekliyor: Ben, Friedman’ın önerisini olumlu bulmakla kalmıyor, Ayetullah Seyyid Sîstanî’nin ayrıca Kral Faysal’ın, İslam’a hizmet edenlere tahsis ettiği“İslami dayanışmaya davet” ödülünü de almaya aday gösteriyorum.
Yazar sözlerini şöyle sürdürüyor: Benim, Ayetullah Seyyid Sîstanî’yi bu ödülü almaya liyakati için ileri sürdüğüm gerekçeler Friedman’ın veya başkalarının gerekçelerinden farklıdır. Benim gerekçemin daha önemli olduğunu düşünüyorum. Zira Ayetullah Seyyid Sîstanî, Irak’ta Siî- Sünnî arasında savaş çıkaracak fitilin ateşlenmesini önlemek için çok büyük çaba gösterdi. Ayrıca Şiileri, Sünnîlere ve Selefî’lere karşı mantıklı, akıllı ve sabırlı davranmaya çağırdı.
Not: Elde edilen bilgilere göre Suudi yetkililer bu ülkede çıkan“el Vatan” gazetesi Yazı işleri Müdürü Cemal Haşukçî’yi, “emrü bi’l Maruf, Nehy Ani’l Münker” (İyiliği emretme kötülükten men etme)heyetini eleştirmesinin ardından bu görevinden aldılar.
Suudi gazeteciler bir basın toplantısında şunları söylediler: Haşukçî yazdığı makalede “emrü bil Maruf, Nehy Anil Münker” heyetine yönelttiği sorularla, iç işleri Bakanı Emir Nayif’i kızdırdı. Ancak Haşukçî’nin görevden alınmasının nedeni bu değil. Gazeteciler, Haşukçî’nin görevden alınmasının gerçek sebebinin, Irakta bulunan Ayetullah el Uzma Seyyid Sîstanî’nin, burada sergilediği duruşunu övmesi olduğunu vurguladılar.