Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Arapları Aşağılayan İsrailli Bakan Özür Diledi

Haremmüşşerif ziyaretiyle İsrailli Arapların ve Filistinlilerin tepkisini çeken İsrail İç Güvenlik Bakanı Yitzhak Aharanovitch, daha önce sarf ettiği Arapları aşağılayan argo sözcük için Knesset'te (İsrail parlamentosu) özür diledi. 

24 Haziran 2009
Arapları Aşağılayan İsrailli Bakan Özür Diledi

Aharonovitch, geçen hafta Tel Aviv'in merkez otobüs terminalinde, polislerle yaptığı bir sohbet sırasında, kılık değiştirmiş bir polis görevlisiyle konuşurken, polis, kıyafetinden ötürü Bakandan özür dilemiş ve "Üstüm başım biraz pis" demişti. Bakan da buna karşı "Pis mi" diye cevap verdikten sonra, "Tam bir pejmürde Arap (Arabuş) gibi görünüyorsun" demiş ve bu sözleri kameralara da yansımıştı.

Arabuş kelimesinin, İbranice'de, Arapları aşağılayıcı, hakir görücü bir anlamı bulunuyor.

Bakan, kullandığı nitelemeden sonra özür dileyerek, kimseyi incitmek istemediğini vurgulamış, bu açıklamalarının dünya görüşünü yansıtmadığını dile getirmişti. Bakanlığı da aynı yönde bir özür açıklaması yayımlamıştı.

Knesset'teki oturumda, Arap milletvekillerinden Ahmed Tibi, Aharonovitch'e, "Biri 'Pis Yahudi' sözünü kullanırsa ne düşünürsün" diye sordu. Knesset Başkanı Reuven Rivlin ise Tibi'ye karşı çıkıp, bakanın "Pis Arap" deyimini kullanmadığını ifade etti.

Bakan Aharonovitch ise sözleri için özür dilediğini hatırlatarak, bu fırsattan istifade ederek, yeniden özür dilemek istediğini belirtti. Aharonovitch, "Tüm Arap kamuoyundan özür dilemek istiyorum. Bu sözler benim görüşlerimi veya dünyaya bakışımı yansıtmıyor" diye konuştu.

İsrail parlamentosu ve koalisyonunun aşırı sağ partilerinden Yisreal Beiteniu (İsrail Evimiz), seçim kampanyalarından bu yana dile getirdiği ırkçı politika ve söylemlerinden ötürü şimşekleri üzerine çekiyor.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.