Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Gazze İstanbul'dan İmar Edilecek

Uluslararası Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nda biraraya gelenler, ambargo sonrası kolları sıvamaya hazır.. 

19 Haziran 2009
Gazze İstanbul'dan İmar Edilecek

1. Uluslararası Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı İstanbul'da gerçekleştirildi. Filistin Dayanışma Platformu Başkanı Erol Yarar'ın ve Gazze İmar Komisyonu Başkanı Wa'el Al-Sakka'nın ev sahipliği yaptığı konferansta, dünyanın farklı ülkelerinden sivil toplum kuruluşları ve işadamları Gazze'nin yeniden imarı için biraraya geldi.

Konferansın sonuç bildirgesinde, ekspertiz çalışmaları yapılan, toplam bedeli 350 milyon avroyu bulan 500 projenin yapımına onay verildiği, konferansa katılan kuruluş ve işadamlarının projeleri tamamlama taahüdünde bulunduğu belirtildi.


İmar için gereken malzemelerin Gazze'ye gidebilmesi için tüm dünyayı ve İslam Alemini Gazze ambargosunun kaldırılması için çaba göstermeye davet eden katılımcılar, Müslüman Alimler Birliği Başkanı Yusuf El Kardavi'nin konferansa gönderdiği ve Gazze'ye yapılacak yardımların zekat olarak kabul edileceği fetvasına da dikkat çekildi.

DÜNYA GAZZE İÇİN İSTANBUL'DA

Konferansın katılanlardan biri Filistin asıllı Mahmud Essa... Yıllar önce ülkesinden ayrılarak Suudi Arabistan'da yaşamaya başlayan ve ülkede faaliyet gösteren önemli bir yardım kuruluşunun bölge başkanlığını yapan Essa'nın ailesinin büyük bölümü halen Batı Şeria'da yaşıyor.

1. Uluslararası Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı'nın çok önemli bir girişim olduğuna inanan Essa, Refah kapısı açılmasa bile ekonomik yardım ulaşması durumunda Gazzeliler'in inşa çalışmalarına kendilerinin başlayabileceğini düşünüyor.

"Çimento yokken toprak vardı, toprak hala var ve Gazzeliler gerekirse topraktan evlerini yeniden inşa edebilir" ifadelerini kullanan Essa, gönderilecek yardımların kısıtlı şartlar altında tarım ya da zarar görmüş araçların onarımı konularında Gazzeliler'e destek olacağını kaydetti.

"Türkiye'nin bu çabada lider konumunda olması kritik, çünkü bunu sadece Türkiye yapabilir" diyen Mahmud Essa, Türkiye'nin bölgedeki Araplar ve İsraille olan ilişkileri açısından, başka hiçbir ülkenin bulunmadığı bir konuma sahip olduğunu hatırlatıyor. Essa, "Eğer bir milyon ton çimento ve yarım milyon ton çelik yüklü bir gemi Gazze kıyılarına ulaşacaksa, bu gemi ancak Türkiye'den gelen bir gemi olabilir. Sadece Türkiye bunu başarabilir" diyor.

AÇE- GAZZE KÖPRÜSÜ

Endonezya'dan konferansa katılan Ahmed Rohendi ve arkadaşlarının amacı ise Açe'de kazandıkları deneyimi Gazzeli kardeşleri ile paylaşmak. Özellikle kısa sürede tamamlanan prefabrik evler konusunda çalışmalar yapan ekip, normal şartlarda aylar sürebilecek barınma ihtiyacının karşılanmasına alternatif arayışında..

Ahmed Rohendi, Endonezya'nın Açe depremi sonrası yıkımın büyük olduğu alanlarda kısa sürede yeniden inşa konusunda ciddi bir deneyimi olduğunu, bu deneyimi Gazzeli kardeşleri ile paylaşmak istediklerini söyledi.

Birleşik arap Emirlikleri'nden konferansa katılan Badir M. Jany, sadece şiddetli bir deprem sonrası görülebilecek manzaraların günlük hayatın bir parçası olduğu Gazze'ye yardım etmenin bütün müslümanlar için zorunlu olması gerektiği inancında...Değişik ülkelerdeki yardım kuruluşlarının çalışmaları üzerine incelemeler yapan bir uzman da olan Jany, hem hükümetlerin hem de müslümanların Gazze'ye uygulanan ambargoyu delmek için gereken herşeyi yapması çağrısında bulundu.

YARAR: AMBARGO SONSUZA KADAR SÜREMEZ

Konferansın organizatörlerinden Filistin Dayanışma Platformu Başkanı Erol Yarar, bu konferansın Gazze'ye uygulanan ambargo kalktığı anda yapılması gerekenler için bir hazırlık olduğunu ifade etti.

Ambargonun sonsuza kadar süremeyeceğine dikkat çeken Yarar, hazırlanan projeler ve sağlanan kaynak, mühendislik gibi hizmetlerle hazır olduklarını, bu projeleri Gazze'de organize edecek yerel örgütlerle de bağlantılar kurulduğunu söyledi.

Yarar, dünyada ilk kez sivil toplum örgütlerinin ve işadamlarının bir bölgenin imarı için, devletten bağımsız olarak, biraraya geldiklerine de dikkat çekti. "Sadece yardım toplamak yerine, o yardımın nereye gideceği belirlendi. Yardımseverler, kodları belli, yerleri belli projelere destek olabilecekler" ifadelerini kullanan Filistin Dayanışma Platformu Başkanı, Kardavi'nin Gazze'ye zekat fetvasının da çok önemli bir destek olduğunu vurguladı.

 

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.