Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ayetullah Sistani'den 'Yönetim Hakkı' Konusunda Önemli Açıklama

Irak?ta anayasa reformu çerçevesinde yönetimin şekline ve niteliğine ilişkin tartışmalar sürerken, ülkedeki en büyük dini otorite olan Ayetullah Sistani Irak?ta birlikte yaşama zeminlerini güçlendiren çok önemli bir uyarıda bulundu. 

01 Haziran 2009
Ayetullah Sistani'den 'Yönetim Hakkı' Konusunda Önemli Açıklama

Necef Cuma İmamı Sadruddin Kabanci’nin nüfusun çoğunluğunu oluşturmasından dolayı yönetimin Şiilerin hakkı olduğu yönündeki ifadelerinden sonra açıklamada bulunan Ayetullah Sistani’nin bürosundan üst düzey bir yetkili, Ayetullah Sistani’nin Irak’ı etnik veya mezhebi çoğunluğa sahip olan bir kesimin yönetmesinin imkansız olduğu yönündeki görüşünü koruduğunu belirterek “Ayetullah Sistani, yönetimin etnik veya mezhebi çoğunluğa sahip olanların değil, seçim yoluyla siyasi çoğunluğu elde etmiş olanların hakkı olduğuna inanmaktadır” dedi.
 
Irak İslami Yüksek Konseyi üyelerinden Necef Cuma İmamı Sadruddin Kabanci’nin Irak’ta Şiilerin çoğunlukta olduğunu hatırlatarak yönetimde bulunmanın Şiilerin hakkı olduğuna ilişkin açıklamasına da değinen kaynak, “Sadruddin Kabanci, Ayetullah Sistani’nin temsilcisi değildir, bu sözler Kabanci’nin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır” dedi.
 
Haberin ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırılmasından doğabilecek belirsizliklere açıklık getirmek amacıyla bugün resmi bir açıklamada bulunan Ayetullah Sistani’nin bürosunun resmi Sözcüsü Hamid el-Haffaf, medyada “isminin açıklanmasını istemeyen Ayetullah Sistani’nin bürosuna mensup üst düzey bir yetkili”den naklen yayımlanan haberin doğru olduğunu söyledi.
 
İran radyo televizyon kurumuna bağlı Merkezi Haber Ajansı’na açıklamada bulunan Sözcü Hamid el-Haffaf, “Medyada isminin açıklanmasını istemeyen Ayetullah Sistani’nin bürosuna mensup üst düzey bir yetkili kaynak gösterilerek yapılan haber doğrudur ve orada dile getirilen görüşler Ayetullah Sistani’nin görüşleridir” dedi.
 
Daha önce de Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, cumhurbaşkanlığının, başbakanlığın meclis başkanlığının ve kilit bakanlıkların etnik veya mezhebi mensubiyetler gözetilerek paylaştırılmasına itiraz ederek Irak’ın uzlaşmaya dayalı bir demokrasiyle değil gerçek anlamda bir demokrasiyle yönetilmesi gerektiğini ifade etmişti.
 
Irak İslami Yüksek Konseyi üyesi ve Necef Cuma İmamı Sadruddin Kabanci de bazı Arap ülkelerinin Irak’ta Şii bir hükümeti hala kabullenemediklerini belirterek ülkede nüfusun çoğunluğunu oluşturan Şiilerin yönetme hakkına da sahip olduğunu; ancak diğer grupların haklarının da gözetilmesi gerektiğini söylemişti.
 
 YDH

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.