Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Azerbaycan'da Kayıt Dışı İbadeşaneler Kapatılıyor

Mezhep çatışması yaratma faaliyetlerinin ve Vahabilerin merkezi haline gelen müesseseler demografik yapıyı değitirme peşinde. 

20 Mayıs 2009
Azerbaycan'da Kayıt Dışı İbadeşaneler Kapatılıyor

Yüzde doksanı Şii mezhebine mensup olan Azerbaycan'a aslında İslam dünyasının hiçbir yerinde olmayan bir hoşgörü hakim. Her mezhepten Müslümanlar camilerde birlikte ibadet etmekte, mezhep farklılıkları sözkonusu edilmemekte. Bölgede bizim Diyanet'e benzer bir yapı olan Kafkas Müslümanları Başkanlığı'nın başında Şii dinadamı varken, birinci yardımcısı Ehlisünnetten bir dinadamı.

Ancak bağımsızlıktan sonra ülkeye sızan bazı unsurlar bu ortamı bozma peşinde. Suud dolarlarıyla destekli fitneci grupların yanısıra ülkemizin bölgedeki imajından istifade eden Türkiye kökenli cemaatler de bu amaca hizmet ediyorlar. Kazakistan'daki Müslüman nüfusun Hristiyan misyoner çalışmalarıyla din değiştirmesine tepkisiz kalan, bundan hiçbir şekilde rahatsız olmayan bu cemaatler Azerbaycan'da "Sünnileştirme" planının aktörleri konumundalar.

Son yıllarda zararlı faaliyetleri iyice belirginleşen bu cemaatler terör olaylarına da karışınca tedbirler peşpeşe geldi. Geçtiğimiz yaz Nerimanov'daki Vahabilerin merkezi Ebubekir Camii'ndeki patlamanın ardından bu gruba karşı operasyonlara hız verildi.

Kontrolsüz bir şekilde çoğalan ve çoğu kayıt dışı olan bu camileri kontrol altına almak isteyen Azerbaycan yönetimi, izinsiz inşa edilen ya da zararlı faaliyet gösteren camileri ya söktürdü ya da faaliyet dışı bıraktı.

Yasamal Peygamberimiz Muhammed Camii, Neft Daşları Camii sökülürken, Türk camisi olarak bilinen Şehitler Camii'nin tamir bahanesiyle kapatılmasının ardından Bakü Devlet Üniversitesi'nin öğrenci yurtlarının yakınındaki İlahiyat Camii hakkında da kapatma kararı çıktı.

Yasamal İlçesi Kaymakamı İbrahim Memmedov'un sözlerine göre Türk Diyanet Vakfı'na ait bu cami, Ebubekir ve Şehitler camilerinin kapatılmasının ardından Vahabiler'in yoğunlaştığı bir yer haline geldi.

Lent.az'ın verdiği bilgiye göre, caminin imamı Türkiye vatandaşı İbrahim Memiş, Mayıs'ın 19'unda cemaat namazında ibadeşanenin 22 Mayıs'ta kapatılacağı konusunda cemaate bilgi verdi.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.