Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

En Çok Filipinli Müslümanlar Evlerini Terke Zorlanıyor

Norveç Mülteci Konseyi raporuna göre, çatışmalar sebebiyle geçen sene en fazla evlerini terk etmek zorunda kalanlar Filipinli Müslümanlar oldu. 

03 Mayıs 2009
En Çok Filipinli Müslümanlar Evlerini Terke Zorlanıyor

Birleşmiş Milletler'in desteklediği bir raporda, en fazla sayıda evlerinde terk etmek zorunda bırakılan topluluğun Filipinler Müslümaları oldukları açıklandı.

Hükümet ve Müslüman direnişçiler arasında Filipinler'in Mindanao adasında devam eden çatışmalar sebebiyle geçen sene 600 bin Müslüman yurtlarından ayrılmak ve kamplara yerleşmek zorunda kaldı.

Norveç Mülteci Konseyi'nin (NRC) hazırladığı rapora göre, dünyada çatışmalar sebebiyle iç yer değiştirme sayısını azaltmak için yapılan uluslararası çabalar sonuçsuz kaldı. Bir önceki seneye ait 26 milyon rakamı, geçen sene de değişmedi. En fazla iç göçler 1990'lı yılların ortalarında gerçekleşti.

İkinci en fazla insanın çatışmalar sebebiyle göç etmek zorunda kaldığı ülke ise Sudan. Yine Müslümanlar çatışmalar sebebiyle yurtlarını terketmeye zorlanıyorlar. Çatışmaların yaşandıkları bölgeler de her ne hikmetse hep uluslararası stratejik bölgeler veya çok zengin yeraltı kaynaklarına sahip.

Sudan'da çatışmalar sebebiyle toplam nüfusun 8'de biri olan 4.9 milyon Müslüman evlerini terkederek kamplara sığınmak zorunda bırakıldı. Göç etmek zorunda kalan insanların sayısı Sudan'da çatışmaların en çok etkilediği Darfur bölgesinin nüfusunun yarısından fazla.

Sudan'dan sonra en fazla insanların yer değiştirmek zorunda kaldığı ülkeler sırasıyla Kolombiya (4.3 milyon) ve Irak (2.8 milyon).

2008'de yerlerinden yurtlarında olan insan sayısı Filipinler'de Sudan veya Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ni geçti.

Mindanao adasında Ağustos 2008'den beri devam eden çatışmalarda binlerce kişi de can verdi. Ağustos 2008'de sürdürülmekte olan Moro İslami Kurtuluş Cephesi ve hükümet arasındaki görüşmeler Manila'daki Yüksek Mahkeme'nin güneyde bir Müslüman toprağı anlaşmanın anayasaya aykırı olduğunu ilan etmesi ile başarısızlıkla neticelendi.

NRC raporunda, çatışmalar sebebiyle evlerini bölgelerini terketmek zorunda kalan insanların bir kısmının daha sonra evlerine döndükleri kaydedildi. Ancak geçen sene sonuna kadar göç eden insanların en az yarısı evlerine geri dönemedi.

NRC genel sekreteri Elisabeş Rasmusson, gazetecilere yaptığı açıklamada, bir çok insanı yardım ajansının evlerini terketmek zorunda bırakılan insanları yardımlarını ulaştıramadığını da kaydetti.

Birleşmiş Milletler'in destek verdiği NRC raporuna göre, geçen sene en yüksek oranda yer değiştirme Asya'nın güney ve güney doğusunda gerçekleşti. Yaklaşık 10 yıldır en az yer değiştirme oranı Afrika'da gerçekleşiyor.

Rasmusson, "Dünyada " 'Yerel Yer Değiştiren İnsanlar' (IDPler) sayısının alarm veren büyüklük ve durumu bu sayıyı azaltmak için sürdürülen çalışmaların başarısız olduğunu gösterdi." dedi.

Uluslararası ajanslar IDPler ile mültecileri birbirlerinden ayırıyor. IDPler kendi hükümetlerinin yargısı altındalar. Mülteciler ise başka ülkelere göç ediyorlar ve uluslararası anlaşmalarla korunuyorlar.

Birleşmiş Milletler UNHCR verilerine göre yaklaşık 11 milyon bakıma muhtaç mülteci var. Bunların 4.6 milyonu Filistinli ve bunlardan BM Yardım ve Çalışma Ajansı (UNRWA) sorumlu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antoni Guterres, gazetecilere, bazı hükümetleri IDPlere yardım için uluslararası yardım gruplarını teşvik etmemekle suçlayarak Sudan'ın geçene sene böyle 13 grubu sınırdışı ettiğini iddia etti.

Antonio Guterres, "Irak'taki savaştansonra bu daha da kısıtlı oldu. Çünkü herhangi bir müdahale gizli bir gündeme sahipmiş, rejimi değiştirme amacı taşıyor veya bunu benzer şekilde algılanıyor." diyerek küresel mali krizinin de hükümetin yardımlara desteğini azalttığını kaydetti.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.