Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kuzey Kore Uzun Menzilli Roket Fırlattı: BM Acil Toplanıyor

Kuzey Kore'nin bugün uzun menzili bir roket fırlatması üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi acil toplantı kararı aldı. 

05 Nisan 2009
Kuzey Kore Uzun Menzilli Roket Fırlattı: BM Acil Toplanıyor

Güney Kore Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kim Eun-Hye, roketin yerel saatle 11:30:15'te (TSİ 05.30) fırlatıldığını teyit etti. Güney Kore, roketi fırlatan Kuzey Kore'nin tüm uluslararası uyarıları dikkate almadığını ve ''umursamaz'' olarak niteledikleri fırlatmadan dolayı üzüldüklerini açıkladı.

Roketin, Japonya'yı da geride bırakarak, Pasifik Okyanusu üzerinden hava sahasını geçtiği bildirdi. Japonya yönetimi, daha önce ''düşürürüm'' dediği füzeye karşı her hangi bir düşürme girişiminde bulunmadı. Washington ise roketin fırlatıldığını doğrularken, bunu, ''provakatif bir eylem'' olarak niteledi. Kuzey Kore ise füzenin iletişim uydusunu yörüngeye yerleştirilmek için fırlatıldığını savundu.

Japonya, roketin ikinci ek motorunun ülkenin 1270 kilometre doğusunda Pasifik Okyanusu'na düştüğünü, bunun da fırlatmanın başarılı olduğunu gösterdiğini açıkladı. Tokyo, füzenin birinci motorunun ise Japonya'nın 280 kilometre kuzeybatısına düştüğünü bildirdi.

Fırlatmadan önce ABD, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin ''haberleşme uydusu fırlatacağız'' söylemine inanmadıklarını bildirmiş ve bunun Pyongyang yönetiminin uzun menzilli Taepodong-2 füzesinin bir denemesi olduğunu ileri sürmüştü. Taepodong-2 füzesi, ABD'nin batı kıyılarını vuracak güçte.

Kuzey Kore'nin füze denemesinin ardından BM Güvenlik Konseyi bugün Japonya'nın talebi üzerine acil toplantı yapacak. Toplantıda ABD ve Japonya'nın söz konusu füze denemesinin kınanmasını ve mevcut yaptırımların uygulanmasında daha titiz davranılmasını isteyecekleri belirtiliyor.

OBAMA: ''KIŞKIRTICI BİR EYLEM''


Bu arada ABD Başkanı Barack H. Obama, Kuzey Kore'nin füze denemesini kışkırtıcı bir eylem olarak niteledi ve bunun, açıkça BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini söyledi. Obama, Kuzey Kore'nin füze programının, kuzeydoğu Asya'nın barış ve güvenliği açısından bir tehdit oluşturduğunu kaydetti. Obama ayrıca, çağrılara cevap vermeyen Pyongyang yönetimine, bu tip adımlardan uzak durması çağrısında da bulundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Fred Lash ise, ''Kuzey Kore'nin hiçbir cezalandırılma kaygısı taşımadan diğer ülkelerin asayiş ve güvenliğini tehdit edemeyeceğini anlaması için Washington'u uygun adımları atmak konusunda harekete geçirecektir'' diye konuştu. Füzenin fırlatılmasından önce Güney Kore Cumhurbaşkanı Lee Myung-bak, Kuzey Kore'nin uydu fırlatmasının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1718 sayılı kararına aykırı olacağını açıklamıştı.

Kuzey Kore'nin uzun menzilli balistik füzeye benzeyen bir füzeyi fırlatma rampasına yerleştirdiği iddialarının ardından Japonya, kuzey sahilindeki bölgeye füzesavar taşıyan iki destroyeri konuşlandırmıştı. Tokyo yönetimi, "Halkımızın güvenliğini ve hayatını korumak için elimizden geleni yapmaya hazırlanıyoruz" diye duruma açıklık getirirken, ABD ve Güney Kore'de Kuzey Kore'nin iletişim uydusu yerine olası uzun menzilli füze denemesi ihtimaline karşı bölgede hazırlık yapmıştı.

UZAKDOĞU'DA TANSİYON YÜKSELDİ

Pyongyang yönetimi, 4 ila 8 Nisan'da iletişim uydusu fırlatacağını açıklamış, uydunun vurulması halinde bunu savaş sebebi sayacaklarını ve Pekin'de daha önce Kore Yarımadası'nın nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik defalarca yapılan ''6'lı Görüşmeler''e katılmayacağı tehdidinde bulunmuştu. Ancak fırlatılanın uzun menzilli füze olması ABD, Japonya ve Güney Kore'yi haklı çıkardı.

Bugünkü fırlatmayla ilgili Pyongyang'ın müttefiki konumundaki Pekin yönetiminden henüz bir açıklama gelmedi. Şimdi gözler, tüm uyarıları hiçe sayan Kuzey Kore'ye nasıl bir tavrın alınacağına çevrildi. ABD Başkanı Obama'nın Kuzey Kore Yüksek Temsilcisi Stephen Bosworş, Pyongyang'ın roket fırlatması durumunda, bunun sonuçlarına katlanacağını söylemişti. Kuzey Kore, 1998'de uzun menzilli Taepodong-1 füzesini fırlatmış ve füze, Japonya'nın üzerinden geçerek Pasifik Okyanusu'na düşmüştü. Bu durum uluslararası krize yol açmıştı.

Kuzey Kore'nin uzun menzili füze denemesi en çok Japonya'yı tedirgin ediyor. Japonya, Kuzey Kore'nin 2006'da balistik füze denemesinden sonra bu ülkeye sert ticaret ambargosu uygulamaya başlamıştı. Kuzey Kore, geçen ay 80 bin askerle Güney Kore - ABD askeri ortak tatbikatı nedeniyle askerlerine 'savaşa hazır ol' emri vermişti.

KUZEY KORE'NİN 6 MİLYON ASKERİ VAR


Resmi rakamlara göre 1 milyonu aşkın aktif ve 4,7 milyon yedek askere sahip ve aynı zamanda nükleer silah programı olan Kuzey Kore'nin askeri giderleri milli gelir giderlerinin yüzde 31,3'ünü oluşturuyor.

Güneyinde Güney Kore, kuzeyinde Çin ve Rusya ile doğusunda Japon denizinin bulunduğu Kuzey Kore'de her 4 kişiden biri askeri mevkide çalışıyor. Halkı yoksulluktan kırılan ülkenin nüfusu ise 23 milyon.

Yaklaşık 3 milyon insanın öldüğü 1950-53 Kore savaşının ardından Kore ikiye ayrıldı. Kuzey Kore Komünist rejimi benimserken, Güney Kore ise demokrasiyi savundu.

CİHAN

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.