Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

NATO Zirvesi Bugün Başlıyor

Zirvenin gündeminde, Afganistan, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşü ve İttifakın yeni dönemdeki görev tanımlaması var. 

03 Nisan 2009
NATO Zirvesi Bugün Başlıyor

NATO'nun 60. yılında 28 üye ülkenin Devlet ve hükümet başkanları Fransa ve Almanya'nın birlikte yaptıkları zirvede biraraya geliyorlar.

Zirvenin gündeminde Afganistan, Fransa'nın NATO'nun askeri kanadına dönüşü ve İttifakın yeni dönemde görev tanımlaması var.

NATO 60'ıncı yaşına, Avrupa'da 2. Dünya Savaşı'nın en büyük rakipleri, Almanya ve Fransa'nın ev sahipliğindeki zirve ile giriyor.

Soğuk Savaş sonrası kendini yeniden tanımlama sürecine giren ve genişlemeyi seçen ittifak bu zirveyle birlikte 28 üyeli hale geliyor. Yeni üyeler Hırvatistan ile Arnavutluk.

Öncelikli Konu Afganistan

Kapalı bir aile toplantısı olarak nitelenen zirvede öncelikli konu Afganistan.

Bu konuda gözler Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Obama'da. Seçim kampanyası sırasında Irak'tan çekilecek askerleri için de yeni konuşlanma yeri olarak Afganistan'ı gösteren Obama'nın bölge için ittifak üyelerinden ek asker ve para talebini gündeme getirmesi bekleniyor.

Fransa'nın Askeri Kanada Dönüşü Masaya Yatırılacak

NATO toplantısında masada, ayrıca Fransa'nın askeri kanada dönmesi, Rusya'yla ilişkiler ve yeni görev tanımlaması var.

"NATO Genel Sekreteri Kim Olacak?" Sorusuna Yanıt Aranıyor

Bir diğer konu da, görevi sona erecek olan NATO Genel Sekreterliğine kimin seçileceği.

Bu konuda Danimarka Başbakanı Anders Fogh Rasmussen için kulis faaliyeti yapılıyor. Ancak bunun için bütün üye ülkelerinin onayı gerekiyor. Türkiye'nin, karikatür krizi sırasında Rasmussen'in takındığı tavır nedeniyle çekinceleri var.

Rasmussen'in seçilmesi durumunda örneğin Afganistan'da görev yapan NATO'nun büyük sıkıntılarla karşı karşıya gelebileceği, İslam dünyasında da tepkiye yol açacağı vurgulanıyor.

Türkiye açısından tartışılması gereken bir diğer konu da, Fransa'nın askeri kanada dönmesi.

"Karargah Reformu" Ele Alınacak

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün temsil edeceği zirvede liderler, 'Karargah reformu' olarak adlandırılan çalışmayı da ele alacak.

NATO Konseyi'nde, "Atlantik İttifakı Deklarasyonu" ile "Afganistan Deklarasyonu" tartışılacak. Bu deklarasyonların yanısıra bir de ortak bildiri yayınlanacak.

Ajanslar

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.