Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Kudüs'te Tükürük Savaşı!

Hristiyanlığı hakir gören Yahudiler fırsatını bulunca, Hristiyan din adamları ve sembollerine tükürerek, hakaret ediyor. 

14 Şubat 2009
Kudüs'te Tükürük Savaşı!

Kudüs'te Yahudilerin Hristiyanlara her fırsatta tükürmesi ve bu davranışı durdurmak için haham ve İsrail polisinin gerekli tedbirleri almaması, Hristiyan toplumunu kızdırıyor.

Haaretz'in haberine göre, bir kaç hafta üst düzey Rum Ortodoks bir din adamı, Kudüs'teki Givat Shaul bölgesinde bir hükümet binasında yapılan toplantıya katıldı. Otomobiline döndüğünde, başında kippası yaşlı bir Yahudi gelerek, otomobilin camına vurdu. Rum Ortodoks din adamı pencereyi açınca, Yahudi kişi yüzüne tükürdü. 

Rum Ortodoks din adamı polise herhangi bir şikayette bulunmayı tercih etmedi ve tanıdıklarına Yahudilerin kendisine tükürmelerine alıştığını söyledi. 

Kudüs'teki bir çok Hristiyan din adamı, benzer saldırılara maruz kalıyor. 

Pazar günü, Musevi din okulu Yeşiva öğrencisi Kudüs'ün eski şehir kısmında bir ayin sırasında Ermeni başpiskopos tarafından taşınan haça tükürdü. Çıkan kargaşada 17. yüzyıldan kalan haç kırıldı ve başpiskopos yeşiva öğrencisine tokat attı. 

Polis her ikisinin ifadesini aldı, Musevi okulu öğrencisi yargılanacak. Kudüs Bölge Mahkemesi öğrencinin Kudüs'teki eski şehire yaklaşmasını 75 günlüğüne yasakladı. Ermeniler polisin yeterli tedbir almadığını belirterek bu tür olayların yıllardan beri devam ettiğini söylediler. 

İsrail eğitim bakanının bu konuda bir şeyler söyleyeceğini umut ettiğini söyleyen Başpiskopos Nurhan Manongyan, "Dünyanın herhangi bir yerinde Yahudilere saldırı olsa, İsrail hükümeti hemen kızıyor. O zaman neden bizim dinimiz ve onurumuz incindiğinde sert tedbirler almıyorlar?" sorusunu sordu. 

Din işleri bakanlığı eski danışmanı ve Kudüs'teki Hıristiyan-Yahudi diyalog merkezi direktörü Daniel Rossing, son zamanlarda bu tür saldırıların arttığına dikkat çekerek "Bunun sebeplerinden biri ülkede hoşgörünün azalması" diye konuştu. 

Saldırıların zaman ve yere göre benzerlikler gösterdiğini belirten Rossing, Yahudi ve Hıristiyanların karışık yaşadığı bölgelerde saldırılara daha sık rastlandığını kaydetti. Kudüs'ün eski şehrinde Yahudi ve Ermeni bölgeleri var ve Jaffa Kapısı'nda Hıristiyan ve Yahudiler karışık yaşıyor. 

Senenin belirli zamanlarında da Yahudilerin Hıristiyanlara saldırıları artıyor. Bunlardan biri Purim tatili. Rossing, "Bütün Purim tatili sırasında Hıristiyanların kendilerini evlerine hapsettiklerini biliyorum." dedi. 

Kudüs belediye başkanının Hıristiyan işlerinden sorumlu eski danışmanı Shmuel Evyatar, eski şehirde saldırganların çoğunun Yeşiva öğrencisi olduğunu ve öğrencilerin Hıristiyan dinini hakir gördüklerini belirterek "Hahamlar ve iyi tanınan eğitimciler bu olayları kınarlarsa, saldırıların yakında duracağına eminim. Pratikte, Yeşiva hahamları olayları görmezden geliyorlar hatta tahrik ediyorlar." dedi. 

Evinin yakınında bir Sırp piskopos ile yürürken kendisine bile tükürüldüğünü söyleyen Evyatar, "Bir grup Yeşiva öğrencisi bize tükürdü ve öğretmenleri yanlarındaydı ve sadece baktı" şeklinde konuştu. 

Kudüs belediye yetkilileri problemin farkında olduklarını fakat bununla polisin ilgilenmesi gerektiğini söylediler. Polis sözcüsü Shmuel Ben-Ruby, son iki yıl içinde Hıristiyanlardan sadece iki şikayet aldıklarını ve her iki durumla ilgili olarak suçluların yakalanıp cezalandırıldığını ifade etti.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.