Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Gazze Tüneller ve Tuzaklarla Direniyor

Gazze, savunma stratejisini dört ana unsur üzerine kurdu; tüneller, tuzaklar, korku füzeleri ve profesyonel örgütlenme. 

05 Ocak 2009
Gazze Tüneller ve Tuzaklarla Direniyor

Düşmanı tuzak ve pusulara çekmek. Yerin derinliklerinde tüneller şehri. Korku füzeleri. Profesyonel askeri örgütlenme. İslami Direniş hareketi Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın işgal güçlerine karşı direnişinin temel dinamikleri bunlardan oluşuyor.

Bu projenin genel hatları, İsrail'in kara harekatının ilk anlarından itibaren ortaya çıkmaya başladı. İsrail askeri istihbaratı, bu planı en başından beri bilmesine rağmen bu tuzağa düştü. Nitekim ilk iki gün içerisinde biri komutan onlarca İsrail askerinin pusuya düşürülerek öldürülmesi ve yaralanması bunu açık bir şekilde gösteriyor.

Reuters haber ajansının Hamas kaynaklarından naklettiğine göre İzzettin el Kassam Tugayları, hareketin lideri Halid Meşal'in açıkladığı gibi, iki İsrail askerini esir almış durumda. İsrail kaynakları ise esir alınan İsrail askerleriyle ilgili herhangi bir bilgilerinin olmadığını açıklamakla yetiniyor.

İzzettin el Kassam Tugayları'nın bildirdiğine göre direnişçiler, yerin altında tünellerden oluşan bir şehir kurmuş durumda. Bu tünellerin çevresine ise bol miktarda mayın döşenmiş ve bubi tuzakları kurulmuş bulunuyor. İsrail ordusunun ekili tarım arazilerinin bulunduğu bölgelere ve belirli caddelere devasa sarsıntılar meydana getiren ve deprem etkisi yaratan bombalar atmasının nedeninin bu tüneller olduğu söyleniyor. Aynı kaynaklar bu bombardımanların sonucunu açıklamamayı tercih ediyor.

Gazze gibi yerleşimin açık bir alan üzerinde kurulu olduğu bir bölgede savaşçıları tek saklayacak yerin tüneller olduğu belirtiliyor.

TUZAKLAR VE PUSULAR

Direnişçiler aynı zamanda, İsrail askerlerinin ele geçirerek askeri bir kışlaya çevirmesini engellemek için sınıra yakın bölgelerdeki evlerin etrafına bubi tuzakları ve patlayıcılar yerleştirmiş..

Ölen İsrail askerlerin bir kısmının dün sabah sularında söz konusu evlerin yakınlarında meydana gelen patlamalarda diğerlerinin de bu evlerin bulunduğu bölgede mahsur kalarak açılan direnişçi ateşlerinin altında can verdikleri belirtiliyor. Her ne kadar çok miktarda İsrail askerinin öldürüldüğü haberleri gelse de bu taktiğin ne kadar başarılı olduğu kesin olarak bilinmiyor.

Kesin olarak bilinen şey ise yoğun hava desteğine ve bombardımana rağmen Filistinli direnişçilerin oluşturduğu hattı, işgal güçlerinin tanklarıyla yarmakta başarısız olduğu ve Gazze sınırından içeriye beş metre bile ilerleyemediği.

Tugaylar, tuzakların yanında sınırda beklemekte olan tanklara, havan toplarıyla saldırılar düzenliyor. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, Zeytun mahallesine giren tanklar, dün öğleden sonra geri çekilmek zorunda kaldı.

GÖRÜLMEMİŞ BİR ORGANİZASYON

Başta İzzettin el Kassam Tugayları olmak üzere Filistin direnişinin her zamankinden çok daha örgütlü ve organize olduğu ve direnişçilerin şu ana kadar kullanmadıkları yöntem ve taktikleri kullanmaya başladıkları belirtiliyor. Örneğin çok daha önce yerleştirdikleri füze rampalarını uzaktan kumandayla ateşleyerek düşman hedeflerini vurabiliyorlar.

Oluşturulan stratejik bölgelerde kurulan tuzak ve aldatma yöntemleriyle İsrail askerlerini üzerlerine çekmeye çalışan direnişçilerin, çok miktarda İsrail askerlerini öldürmesi ve yaralaması nedeniyle bunda oldukça başarılı olduğu görülüyor.

Kassam Tugayları'nın haberleşmede kullandığı yöntemler de, yine İsrail askerlerine saç baş yoldurtacak cinsten. İsrail'in teknolojik imkanlarıyla rahatlıkla duyabilecekleri konuşmalar yapan direnişçiler, burada "hazırlanan plana göre hareket edilecektir" şeklinde mesajlar vererek işgal güçlerinin konuşulanlardan hiç bir şey anlamamasını sağlıyor.

İzzettin el Kassam Tugayları, gelişigüzel savaşan bir gerilla örgütü değil. Son derece planlı hareket ediyor ve üstlerinden emir almadan harekete geçmiyorlar. Tıpkı düzenli bir ordu gibi birbiriyle koordineli hareket eden mücahitler, aynı zamanda sürekli düşman güçlerini yıpratmaya yönelik düzenli saldırı taktikleri de geliştiriyorlar.

Uçak savar görevi gören ağır makineli silahlarını tıpkı RPG roketleri gibi omuzlarda kullanan direnişçiler, Apaçi helikopterlerini hedef alıyorlar.

Bu silah, Kassam Tugayları'nın açıklamalarına göre çok etkili. Helikopterin yere yakın olduğu durumlarda bu silahın kullanılmasıyla helikopter, görüş mesafesini kaybettiği için havalanmak zorunda kalıyor. Bu de heliktopterlerin direnişçilere yönelik saldırılarında başarısız olmasını açıklayan diğer bir unsur.

Kassam Tugayları, bu silahlara, Hamas'ın 2007 yılında Gazze'ye hakim olması sonrasında El-Fetih'e bağlı silahları ele geçirerek sahip oldu.

KORKU SİLAHI

İsrail hava saldırılarının yoğun olarak devam etmesine rağmen direniş güçleri, ellerindeki füzelerle Yahudi yerleşim birimlerini vurma tehdidiyle korku dengesini kendi lehlerine çevirebilecek potansiyeli ellerinde tutuyorlar. Nitekim çevredeki yerleşim birimlerine düşen çok sayıdaki füze nedeniyle bu birimlerin birer hayalet kente dönüşmeleri, korku dengesinin Filistin direnişinin elinde olduğu kanıtlıyor.

DİRENİŞ GÜÇLERİ ARASINDAKİ KOORDİNASYON

Öte yandan Gazze'de bulunan yaklaşık 12 kadar Filistinli grubu arasında tam bir koordinasyon sağlanmış durumda. Özellikle Filistin İslami Cihat Hareketi'nin askeri kanadı Kudüs Müfrezeleri, İslami Direniş Hareketi Hamas'ın askeri kanadı İzzettin el Kassam Tugayları, Halk Direniş Komitelerinin askeri kanadı Salahattin Nasır Tugayları arasında bu koordinasyonun üst düzeyde olduğu belirtiliyor.

 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.