Protest Zeynebija zbog Azerbejdžanskih zarobljenika

Okupirana Karabaga, na majčin mezar idući trojica osoba te ubistvo jedne osobe i stavljenje u zatvor druge dvije osobe, u halkali Zeynebiye poslije džume namaza održani su protesti.

6 Februara poslije džume namaza u Halkalı Zeynebiye džamiji održan je govor od strane Turskog lidera Selahattin Özgündüz.

Voditelj programa u Zeynebije (omladinska platforma) Mehti Atam je prijecednik džaferija Sinan Kilic koji je ujedno održao i govor. Ermenska oholost i bahatost lude ni na majčinom mezaru ne ostavlja na miru. Želja Turskog naroda je da se oslobode sve teritorije koje su po okupacijom Ermena.

Govor je držao i prijecednik dijaspore Azerbeydžan Ismail Agayev koji je rekao da Ermeni nemaju milosti da su zaslijepljeni necim, ali Pravda ce uvijek pobijediti, i kad tad zastava Azerbejdžana če se vćhoriti u Karabaga.
U Turskoj živi 60 000 Ermena i opet imaju svog prijecednika u državi odnosno zastupnika, a 3 milijona Azera ima u Turskoj i opet nemaju svog predestavnika odnosno zastupnika u državi. Živjela Turska, živio Ažerberdžan reko je.
Poslije Agayeva riječ je uyeo prijecednik derneka (ASİMDER) Göksel Gülbey koji je rekao da je Azerbejdžancćma zabranjeno i da palču odnosno da puste suzu, u koliko lošoj poziciji se nalaze htio je da kaže.

Poslije govora Gulbeya, riječ je uzeo lider džaferija Selahattin Özgündüz koji je rekao ako izazovete rat odnosno ako izbije rat za jedan dan čemo uzeti Erivan'ı komad zemlje koja je i onako nama pripadala.

“ Zarobljenicima sloboda, Karabaga ne zavisnost”” “ Svi ćemo ići u Karabaga, Azerbejdžanci se nece predati Karabaga nece dati” “Zarobljenici su naša svjetlost, idemo u Karabaga” je bio njihov slogan na mitingu.

Protest je završen bez incidenata.


 

Diğer Haberler