Özgündüz: Ubijanje Šijja a i Sunijja nas mnogo žalosti

U Halkali Zejnebije džamiji poslije džume namaza vodža predstavnik džaferija u Turskoj Selahattin Özgündüz pred džematlijama je održao govor odnosno hutbu te je tom prilikom iznio neke stavke odnosno informacije.

Željeli bismo da cijeli dunjaluk s nama slavi Nevruz bajram. Ali na veliku žalost širom svijeta se proljeva krv i čini velika nepravda. Razlog ovo svega je zaboravljanje na Allaha. Imperijalizam u Njemackoj i Engleskoj, u Španiji želje za pomirenje propadaju, te ne ide sve po planu, bit će potreban novi plan. ISIL je uradio toliko zločesta djela da se ne može prosto povjerovsti, ne može se povjerovati da insan tako nešto može uraditi. Toliko ubistava i ne ljudskih radnji. Za zločine žele pomirenje Rusija, Njemačka, Amerika, Engleska ali mi ne znamo o kojem pomirenju oni govore, jer još nigdje ne vidimo pomirenje a stalno se priča oko tog nekog mira pomirenja jednakosti i tolerancije. Kažu mi nečemo i ne želimo biti na njihovoj strani i ako se slikamo zajedno na toj slici nema mjesta za nas jer ga mi ne želimo.

Zašto je onda Francuski prijecedni stalno na slikama s Izraelski prijecednikom? Kada se predaju Izraelu i kad se s njim sprijatelje šta se onda ima tražiti pored zida plača? Svi znamo Ermeni šta su i kako uradili te u Azerbejdžanu napravili takav haus i opet pale zastavu od Azerbejdžana, na šta sve to liči? I evo kada vaša srca kucaju tako za pomirenja i mir šta je ovo?

Libija i Tunis kažu da Turska pomaže terorizmu, Yemen s druge strane želi mir. Poslanik s.a.v.s. je rekao da nema ništa ljepše poslije namaza i posta od mira. Eh sad koliko je kod ISILA namaz a koliko post?

Sa ISILOM mogu da budu dostovi prijatelji a s nama ne? Stvarno nam to nije jasno. H Alijeva djeca šta su njima kriva, na šta sad ovo sve liči. U Siriji i Iraku ubijeni bili Sunijje ili Šijje nama je podjednako žao. Koliko nas boli za jednim ubijenim Šijjom toliko nas boli i za ubijenim Sunijjom jer mi smo brača, to i Kur an kaže. A nama ne leti oko za zeljom mi nismo gladni.

Poslanik s.a.v.s je reko; Vi ste brača i sve problem sredite između sebe, ali oni to negiraju i večina se lijeći u Izraelskim bolnicama.

Do dana je ubijen veliki broj žena, vjerovatno što nisu htjeli pristai na tak ISILOV džihad.

Molim Allaha da ujedini muslimane, a da uništi ISIL i one koji im pomažu. I neka se en zaboravi ime Allaha, jer da imaju strah i ljubav prema Allahu ovo se ne bi dešavalo.

Diğer Haberler