Özgündüz: Islamska djela se pale i ruše, zašto ne dignete glas

Vođa džaferija u Turskoj Selahattin Özgündüz u Halkali Zeynebiye džamiji održao je govor džematu poslije džuma namaza.

Prošle sedmice je bilo novosti vezanih za Jemen, pedeset ped od sto nih kojisu predstavnici i oni ni kom drugom ne daju pravo, to kao da su sve za sebe zauzeli.

A ostatk su sve različite vrste koje su ostali ali i oni u večini podržavaju ovu grupu od pedeset i pet od sto te su na njihovoj strani.

Velika večina je napravila sklične zakone koje su naravno na njihovu stranu. Salihi su skinuli sa mjesta, neke druge su doveli koji su pokušali da kao nešto uspostavljaju. Ali  svako ima pravo da traži svoj dio i svoje pravo. Ali akotu nisu imali svi ista prava bilo je potrebno da se to pocne mijenjati da se napravi novo razdoblje. Prijecednik i njegova delegacija su dali ostavku pa poslije opet rekli da če se vratiti, ali ništa ih ne zaustavlja da ulaze u BM automobile te su se naselili u Aden.

 

 Za demokratiju glavni su Saudija i Katar, kada malo bolje pogledamo oni nam izgledaju kao predstavnici demokratije slobode. Američki Sudijski i Katarski ambasadiri predstavnici za Jemen naselili su se u Aden. Koliko je tačno za njihovu demokratiju vidimo iz čistih primjera i dešavanja , to jeste koji god da se problem desi ili neki neželjen događaj oni stoje iza toga. Bilo da plačaju teroriste uvode rat u Islamske države te u Africi sva djela koja su vazana za Islam za vjeru, historiju uništili su ih.

U prosloj sedmici su u Musulu zapalili uništili zapise stare i više od sedam hiljada godina.

Da li je to pisano rukom koliko je vrijedno to za njih nema razlike. Šest hiljada dijela je uništeno samo u Muslu, ali to nisu Šijine knjige, to su knjige o Islamu o vjeri da ne dođe do zaborava.

Kojeg su oni mezheba, i koji bi to učitelj dozvolio ili šta više naredio izradu svega obovga, hodža kojeg mezheba?

Šta su uradili, sta su ostavili muslimanima, samo su ima od svih vise nanijeli štete i uvalili u probleme te počeli i u zaborav bacati.

Siriju, Irak su zapalili doveli do propasti velike odnosto uništili. To nisu šije, odnosno šijski gradovi. Egipat, Libiju gradove su pretvorili u ruševine odnosno uništili ih. Ali mi nismo kao oni. I šijje i sunnije su ljudi muslimani, zar treba dozvoliti takvo ponasanje rušenje uništavanje paljenje knjiga i onog što je važno za vjeru? Nema Kurana od Sijja i Kurana od sunnija to je jedno to su muslimani brača, ali teško onim koji posrču i koji su u zabludi.

Da Allah sačuva sve muslimane od ovih i sličnih šejtanskih razmišljanja i postupaka.

Da sačuva cije muslimanski ummet, državu, da ostanemo daleko od rata i da nam da snagu da se borimo protiv onih koji žele da ruše vjeru i domovinu.

Diğer Haberler