Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

İmam Mehdi’nin Doğum Yıldönümü ve Nevruz Bayramı Halkalı'da Kutlandı

Caferilik İnancını Tanıtma, Araştırma ve Eğitim Derneği (CAFERİDER) ve Zeynebiye Hareketi Gençlik Platformu (ZHGM), tarafından ortaklaşa düzenlenen İmam Mehdi’nin Doğum Yıldönümü ve Sevgi, Barış ve Kardeşlik Bayramı olan Nevruz Bayramı Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkez’inde gerçekleşti. 

20 Mart 2022
İmam Mehdi’nin Doğum Yıldönümü ve Nevruz Bayramı Halkalı'da Kutlandı

20 Mart Pazar günü gerçekleşen törene, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, Eski CHP İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, AK Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi, Cem Vakfı Alevi İnancı Hizmetleri Başkanı Hayrettin Derun, Zeynebiyemizin değerli kurumları Zeynebiye Camii Derneği, Caferi Âlimler Birliği,  İfa Spor Kulübü, ATADER, Zehra Ana Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin değerli başkanları ve yönetim kurulu üyeleri, siyasi parti temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve binlerce Ehl-i Beyt dostu katıldı.


Mutlu Gönültaş’ın sunduğu program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından, Ehl-i Beyt Meddahı Halil Çelik’in Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.


Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından hoş geldiniz konuşmasını CAFERİDER Başkanı Hasan Babur gerçekleştirdi. Babur konuşmasında; “ Selam olsun Allah’ın yeryüzündeki velisine, Selam olsun Peygamberin hak varisine, Selam olsun Fatıma’nın Yusuf’una. . . İmam Mehdi’nin kutlu doğum günü münasebetiyle, siz değerli Ehl-i Beyt sevdalılarına tebriklerimi arz ediyorum. Değerli İmam-ı Zaman âşıkları, İmamın gaybeti sürecinde bu mektebi zinde tutan, kuşkusuz zuhura olan arzu ve eğilimidir. Mehdeviyet inancı, Şia’nın ve Müminlerin güç kaynağıdır. Bugün, dünyanın dört bir yanında hak ehli, zulmün ve küfrün karşısında cephe almış durumdaysa, bu intizar ile elde edilmiş bir zaferdir. İntizar, yani İmam Mehdi’nin zuhurunu "hazır ol" duruşunda beklemek. . .

Şunun altını çizmek isterim ki, hak cephesi sadece Yemen’de, Filistin’de, Suriye’de savaş meydanında, canını bu hedef ve bu sevda uğruna ortaya koyan kardeşlerimiz ile sınırlı değildir. 
Her kim bu ilahi vaadin yolunda adım atar ister kalemiyle ister ahlakı ile ister maddi gücüyle İmam Mehdi’nin zuhuru için ortam hazırlar ise, İmam Mehdi’nin zuhuru için zemin yaratır ise, şüphesiz hak cephesinde yer almaktadır. Düşman bugün, İslam dünyasının elinde büyük değer teşkil eden intizarı, nasıl yok ederiz diye planlar kuruyor, fikir üretiyor, para harcıyor. 


Peki, ne için? Çünkü eğer bu ümmet İmam Mehdi’nin zuhurunun bir hakikat olduğunu anlar ve ona odaklanıp, hayat çizgisini, hedeflerini ona göre belirler, bir yumruk olup gücünü, birlik olmaktan alır ise, örümcek ağından daha zayıf olan düşmanın helak olması yakındır. İşte intizar bunu sağlamaktadır. İmam’ın gaybetinde fert olarak gelişip ilerlersek, iste o zaman toplum olarak da gelişiriz. İmam Mehdi’ye layık bir topluluk olmak istiyorsak eğer, intizarın felsefesini tam anlamıyla yaşamımıza adapte etmemiz gerekiyor.” dedi.


Babur’un selamlama konuşmasının ardından kürsüye, Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi geldi. Çebi konuşmasında; “Kışın bittiği, doğanın canlandığı, toprağın rengârenk çiçeklerini sunduğu bu özel günde sizinle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Belki de yılın her günü dostluk, beraberlik, kardeşlik duygularımızı her geçen gün daha da geliştirmeye ihtiyacımızın olduğunu da bu vesileyle söylemek isterim. Bugün sevginin, barışın, kardeşliğin, baharın bayramıdır. Bizi buluşturan ve kaynaştıran Nevruz Bayramı. Çilenin bittiği bahara ve umuda merhaba dediğimiz gün, yani bugündür.” dedi.


Çebi’nin ardından program İstanbul Ak Parti İstanbul Milletvekili Şamil Ayrım’ın konuşmasıyla devam etti. Ayrım konuşmasında; “Nevruz doğanın kıştan çıkarak bolluk ve berekete kavuşmasının simgesidir. Nevruz insanların arasındaki sevgi ve saygıyı kuvvetlendirir. Dargınlıkları unutturup kardeşçe kucaklaşmayı, milli birlik ve dayanışmayı güçlendirir. Türklerin kullandıkları eski takvimlerde yılın başlangıcı olarak kabul edilen Nevruz Bayramı, Türkler tarafından geleneksel olarak bir bayram içeriğinde kutlanmaktadır. Bugün de Türklerin yayıldığı geniş coğrafyada aynı coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı, zengin, köklü, kültürel değerlere sahip Türk halklarının geleneklerini yansıtan bir kültür bayramıdır. Nevruz Türk topluluklarında asırlardan beri kutsal olarak kabul edilmiş bütün güzelliği yaşamış bir bayram günüdür. Nevruz Ergenekon destanına göre, Türklerin Ergenekon’dan çıkışı, çilelerin bitişi ile yeni bir döneme başlamayı ifade eder. Bu sebeple bu bayram Türk milletinin kurtuluş günü olarak kutlanır.” dedi.


Ayrım’ın konuşmasının ardından Zakir Gürkan Ülgen'in Ehl-i Beyt sevgisi ve aşkını anlatan deyişleri ve eserleri salondaki Ehl-i Beyt dostları tarafından büyük beğeni topladı.


Ülgen’in ardından program Cem Vakfı Alevi İnancı Hizmetleri Başkanı Hayrettin Derun’un konuşmasıyla devam etti: Derun konuşmasında; “Güzel canlar Nevruz yeni gün demektir. Nevruz baharın başlaması, tabiatın canlanması demektir. Nevruz, Hz. Ali (a.s)'nin bugünde evrenimizi şereflendirdiği gündür. Nevruz yeniden uyanıştır, Nevruz umudun yeşermesidir. Sultan Nevruz dedirten asıl önemi ise sultanlar sultanı Şah-ı Velâyet’in Ali ismi ile dünyamızı şereflendirmesidir. Dostlukların perçinleştiği, kardeşliğin gündür bugün. Bizler hak Muhammed Ali dostları olarak insanların dil, din, ırk, mezhep ayrımı yapmadan birleştirdiğimiz gündür. Bizler hepimiz elimizi, yüreğimizi, nefesimizi birleştirip hak Muhammet Ali yolunda gittiğimiz gündür bugün.” dedi.


Derun’un arından program Zeynebiye Camii ve Kültür Merkezi’ni tanıtan sinevizyon gösterisiyle devam etti.
Sinevizyon gösterisinin ardından program Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz’ün konuşmasıyla devam etti. Özgündüz Konuşmasında; “ Üç bayramınızı bir arada tebrik ediyorum. Allah mübarek etsin. Nice bayramlara barış, huzur, güven ve refah içerisinde çıkmanızı Cenab-ı Hak’tan temenni ediyorum, saygılar sunuyorum. 
Çeyrek milyonu aşkın şehidimizle, millet olarak Çanakkale’yi Emperyalizme geçilmez kıldığımız günün yıldönümünü geride bıraktık. O şehitlerin ruhu şad olsun. Allah onları şehitler Şahı İmam Hüseyin (a.s) ile beraberdir inşallah. Önemliydi o zafer. Evet, bize çok pahalıya mal oldu. Çeyrek milyonu aşkın şehide mal oldu ama. Öldürmeden, ölmedik. Ellerinde o günün en gelişmiş silahlarıyla Dünyanın dört bir yanından üzerimize çullanan leş kargalarına karşı giyecek ayakkabısı yokken, namüsait şartlar ile Çanakkale’yi geçilmez kılan kahramanları canı gönülden kutluyorum. Onların manevi huzurunda eğiliyorum. Allah rahmet etsin milli şairimizin Çanakkale şehitlerine armağan ettiği o şiirindeki bütün sözlerine katılıyorum. O hakikaten milletçe hepimizin duygusudur. 


Hz. Ali (a.s) ’nin Resulullah’ın kendi eliyle koyduğu velâyet tacıyla birlikte atandığı günde Nevruz günlerine denk gelmiştir. O açıdan da bizim için ayrıca bir anlam kazanmıştır. Ama ondan da binlerce yıl önce bizim milletimiz, bu coğrafyanın insanları Çin seddinden, Balkanlara kadar bu coğrafyada bugün yaşayan bu insanlar o günü yani Nevruz gününü bayram olarak kutlamışlardır. Bu coğrafyanın Nevruz’udur. Doğa hadisesidir. Doğal bayramdır. Yani tabiat kıştan çıkmıştır. Bizim coğrafyamızda baharın ilk günü çiçeklerin müjdecisi olan gündür. Aşura’ya Emevi uydurması olarak atfedilen birtakım dini günler aslında Nevruz gününde vuku bulmuştur. Aşura’yı bayrama çevirmek isteyen Yezit ve avenesi o günleri Aşura günü oldu diyerek yutturmaya çalışıyorlar ama ne yazık ki bunlar beyhude çalışılmalıdır. Evet, bu bayramı Nevruz’u bayram diye kutlayan, kardeşliğini ve dostluğunu pekiştiren bütün elimize selam olsun. Bayramınız mübarek olsun.


Son birkaç senedir Mehdeviyeti inkâr etmek moda haline gelmiştir. Kur’an-ı Kerim’de yoktur diyorlar. İmam Mehdi (a.f) hakkında dört bini aşkın hadis vardır. Bende diyorum ki, kendi kaynaklarınızı doğru okuyun. Ama kendiniz nesiniz bilemiyorum, hangi mezheptensiniz onu bile bilmiyorum. Ehl-i Sünnet ’ten iseniz, Ehl-i Sünnet kaynaklarının sahihlerini okuyun. Neyi inkâr ediyorsunuz? İmam Mehdi (a.f) hakkında dört bine yakın hadis vardır. Bu hadislerin en az yüzde onu sahih olsa dört yüz hadis eder. Bu hadisleri inkâr etmek ancak aydın geçinen, karanlıklar olduğunuzu ortaya koyar. Kur’an’ın Fatiha Suresi’nden, son suresine kadar doğru okuyup, doğru anlasanız Kur’an bizlere İmam Mehdi’yi (a.f) müjdeliyor. Kur’an’ı Ehl-i Beyt’ten öğrenmezsen Kur’an’ı anlayamazsın.” dedi.
Azerbaycan’dan programa katılan Ehl-i Beyt meddahı Hacı Zahir Mirzevi'nin okuduğu methiyeler salonda bulunan binler eşlik etti.

Methiyelerin ardından, Zeynebiye Tiyatrosu ve Keçel, Köse ve Nevruz Bayramıyla alakalı bir oyun gösterisi yaptı.

Tiyatro gösterisinin ardından, İFA Spor karate kategorisinde milli takıma seçilen sporcular ise hünerlerini sergiledi.

Programa Halk ozanı, Maksut Feryadi Nevruz türküleriyle törene renk kattı.

Program katılımcılar için yapılan Meşhed çekilişleri ile son buldu.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.