Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Ruhani: "Anlaşmaya Varmak İstiyoruz"

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 3 ya da 6 ay içerisinde nükleer programla ilgili bir anlaşmaya varmak istediklerini açıkladı. 

27 Eylul 2013
Ruhani:

Washington Post gazetesine demeç veren İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Nükleer programla ilgili sorunun en kısa sürede çözülmesinin en faydalı yol olduğunu belirtti.

İran’ın nükleer programı konusunda yaşanan sorunun çözümüyle ilgili olarak en iyi yolun müzakereler için belirli bir zaman çerçevesi belirlenmesi olduğunu belirten Ruhani, takvimin de kısa olması gerektiğini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın nükleer programının çözümü için ne kadarlık bir zamanın uygun olacağına dair bir soruya da şöyle cevap verdi: Bu süre ne kadar kısa olsa herkes için o kadar iyi olur. İran bu sürenin 3 ay olması gerektiğine inanıyor; ancak 6 ay da olsa uygundur. Bu mesele yıllar içerisinde değil, aylar içerisinde çözülebilir.”

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin ve ABD Başkanı Barack Obama’nın BM Genel Kurulunda yaptığı konuşmalar iki ülke arasında doğrudan ilişki kurulacağı yönünde iyimser bir atmosfer oluştururken, BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında bugün dışişleri bakanları düzeyinde görüşmeler yapılacağı bildirildi.

5+1 grubu ile İran arasında yapılacak görüşmelere ABD adına Dışişleri Bakanı John Kerry, İran adına da Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif katılıyor.

İsrail: Ruhani’nin söylemi kaygı verici

İsrail İçişleri Bakanı Gilad Erdan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin etkileyici söyleminin İsrail’i yalnızlaştırdığını ve kaygı verici olmaya başladığını söyledi.

The Times of Israel’in haberine göre İsrail Güvenlik Kabinesi Üyesi Gilad Erdan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin BM Genel Kurulu’nda yaptığı etkileyici konuşmadan ve söyleminden kaygı duyduklarını açıkladı.

Ruhani’nin yeni söyleminin kendileri için kaygı boyutlarını bile aştığını belirten Erdan, “Kaygıdan geçtim, bu mesele beni perişan etti. Ruhani’nin söylemi etkili oluyor” dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmayı “barışçı” diye niteleyen Times of Israel, “bu konuşma Başbakan Netanyahu’yu İsrail saatiyle saat 1’e kadar Ruhani’nin ‘riyakar’ olduğuna dair beyanat yazmak zorunda bıraktı” yorumunu yaptı.

İsrail İçişleri Bakanı Gilad Erdan, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun “dünyanın dikkatini İran’ın nükleer silah yapmaya çalıştığına çekmek için Ruhani’nin konuşmasının arka planındaki ‘gerçekleri’ ortaya çıkaracak bir konuşma yapması” gerektiğini söyledi ve “İran’daki santrifüjler artık daha hızlı dönmeye başladı, şimdi artık plütonyum meselesi de var” dedi.

Ruhani’nin söyleminin İsrail’i yalnızlaştırdığını belirten Erdan, Netanyahu’nun ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmelerde etkili olmasını umduğunu ifade etti.
 

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.