Zeynebiye - Ehlibeyt Dünyasının Gündemi | Türkiye Caferileri

Aliyev?in Karabağ Açıklamasına Azeri Tepkisi

Uluslararası arabulucu heyet gözetiminde yapılan görüşmeler hakkında ilk kez konuşan Azeri liderin açıklamaları farklı tepkiler aldı. 

08 Temmuz 2009
Aliyev?in Karabağ Açıklamasına Azeri Tepkisi

Karabağ sorunu İlham Aliyev'in bir Rus televizyonunda yayımlanan ve Ermenistan'la süren görüşmelerin içeriğinin ilk kez açıklandığı söyleşi sonrasında Azeri medyasında tekrar geniş bir şekilde gündeme taşındı.

Yerel uzmanlar sorunun çözümü yolunda Temmuz ayı içerisinde önemli adımlar atılabileceğini düşünüyor. İddiaya göre Obama Moskova'da Medvedev ile Karabağ sorununu da görüştü. Bu ay içinde İlham Aliyev'le Sarkisyan'ın Moskova'da bir araya gelmesi beklenirken, Azeri medyası, Abdullah Gül ile Obama arasında yapılan telefon görüşmesinde Karabağ sorununun da ele alındığını öne sürdü.

İlham Aliyev'in bir Rus televizyon kanalında katıldığı programda ilk kez detaylarını açıkladığı Ermenistan'la görüşmelerin detayları, Azeri basınında  "sansasyonel gelişme" olarak nitelendi.

İlham Aliyev, Ermeniler'in önce Dağlık Karabağ etrafında bulunan 5 ilçeden çekileceğini, beş yıl sonra ise Kelbecer ve Laçin işgaline son verileceğini açıklamıştı. Dağlık Karabağ'ın statüsünün ise Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü çerçevesinde belirleneceği belirtildi.

Azeri siyasiler devlet başkanının açıklamasına farklı tepkiler verdi. Muhalefet lideri İsa Kamber, Aliyev'in söylediklerinin Sarkisyan tarafından tekzip edilebileceğini ifade etti, ancak anlaşmanın yakın olduğu haberlerinden memnun olduklarını söyledi.

Siyasi uzman Vefa Guluzade ise Karabağ sorunun Obama ile Medvedev arasında yapılan anlaşma sonucu çözüleceğini savunarak, Rusya'nın şu an içinde bulunduğu kriz ortamında bölgeye baskı yapmasının giderek zorlaştığını belirtti.

Doğu-Batı Araştırma Merkezi başkanı Erestun Oruçlu'ya göre ise Ermeniler sadece Dağlık Karabağ'da referandum yapılması ön koşuluyla beş ilçeden çekilmeyi kabul edecek, bu ise Azerbaycan'ın çıkarlarına ters bir seçenek.

Dünyabülteni

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.